Hur jag hittade L-Stöd

L-stöd / vinkelelement

På senaste föreningsmötet kom vi överens om att ta tag i ett efterlängtat önskemål, nämligen att ta tag i vår förfallna, gemensamma, uteplats som inte längre används… Tänk hur mysiga midsomrar vi skulle kunna fira, om vi bara tog tag i det.

Ett problem med uteplatsen är att marken lutar, vi har fastnat i hur vi ska gå vidare. Så för att komma igång fördelade vi olika ansvarsområden för att se vilka möjligheten som finns för att piffa till det. Mina grannar känner till sedan tidigare att jag gärna ansvarar för denna typ av projekt så jag fick inte helt otippat ansvaret att fullständigt planera efter våra gemensamma idéer. Så hur ens börjar vi?

L-stöd som stödmur

Första steget var att jag behövde samla ihop alla idéer och önskemål från grannarna. Den gemensamma nämnaren var att alla ville ha en rak och terassliknande känsla, med mycket plats för fest och sammankomster. Kanske lite trädäck, planteringsmöjligheter, kanske ett räcke (som skydd för småbarnen i föreningen) osv. Önskemålen var det inte ont om, hur kan vi förverkliga drömmen?

Med tanke på att vår trädgård lutar så kom vi fram till, inte helt otippat, att en större del av trädgården behöver höjas och planas ut. På den delen kan vi sedan ha utemöbler, plantering m.m. Jag började direkt undersöka möjligheterna till att utföra detta på ett bra sätt som passade alla olika önskemål. Jag surfade runt på internet och hamnade i en diskussion om stödmur, kom då tänka på min kollega som precis hade fixat en terrass med fin trädgårdsdesign.

Min kollega hade valt att använda sig av l-stöd som stödmur för hans terrass. Han hade hittat en leverantör som producerade mindre l-stöd som passade bra tills hans höjdskillnad. Även om vi hade andra krav på höjdskillnaden så gick jag till samma leverantör och frågade. Min kollega kunde ju inte sluta tjata om hur enkelt och smidigt det var.

Sagt och gjort besökte jag leverantören han tipsade om. Det jag märkte direkt när jag klev in i fabriken, var att användningsområdet för l-stöd var betydligt större än jag kunde förutspå. Det fanns flera olika varianter, storlekar och utseenden avsedda för alla möjliga olika situationer. Jag presenterade min idé för vår uteplats och visst fanns det även en lösning för oss. Kändes nästan busenkelt. Efter min beställning efter våra mått och behov, kom de ut till vår förening och hjälpte oss med montage. Det roliga var att vi hamnade t.om. under planerad budget, fast vi dessutom fick hjälp med allt. Vi presenterade vår idé och de förstod vad vi ville uppnå på ett bättre sätt än vi kunde föreställa oss.

När l-stöden var på plats kunde vi sedan slutföra bygget och hålla det plant och snyggt. Vi fick jorden levererad dagen efter och kunde sätta igång med plantering och intredning. För att avrunda det hela är mitt tips om du har problem med höjdskillnader som vi hade (eller liknande) att kolla efter ”l-stöd” på Google och leta upp en leverantör som kan hjälpa dig.

Hittade en film på YouTube som visar lite hur l-stöd fungerar för dig som är nyfiken men inte sett det förut.

Om man tänker efter så används l-stöd och l-block lite överallt. Tänk på det nästa gång du åker till jobbet. Finns nästan alltid någon väg, bostad eller terrass som använder sig av l-stöd. Bara en kul notis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *